header banner
Default

Bitcoin is niet in staat om de Amerikaanse dollar te vervangen


Vanuit de bitcoin-wereld horen we regelmatig dat de digitale munt een potentiële vervanger voor de Amerikaanse dollar is. Alsof het een goed idee zou zijn als overheden massaal de fiat-standaard loslaten om voor bitcoin te kiezen. Zo dacht ik er in mijn beginjaren ook over, maar inmiddels heb ik op dit vlak wel een andere mening gekregen.

Op de lange termijn zou bitcoin (of een andere vorm van hard geld) als wereldreservemunt fantastisch zijn, maar op korte termijn is het simpelweg onmogelijk.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Waarom is een bitcoin-standaard onmogelijk?

VIDEO:

Het lastige aan een bitcoin-standaard is dat overheden die hiervoor kiezen zichzelf kwetsbaar maken voor hun vijanden. Als Amerika bijvoorbeeld op een bitcoin-standaard zou overstappen en China blijft zich aan fiatgeld vasthouden, dan heeft China een voordeel wat Amerika de kop gaat kosten.

Fiatgeld maakt het mogelijk (via geldcreatie) om van de toekomst te lenen en daar bijvoorbeeld een leger of zelfs een complete oorlog mee te bekostigen. Onder een bitcoin-standaard kun je oorlog voeren, totdat de bitcoin op zijn.

Dan kun je niet zomaar nieuwe bitcoin creëren. Het is onder een bitcoin-standaard niet mogelijk om via inflatie belasting te heffen; wat juist de kracht van een fiat-standaard is. In principe is dat ook de manier waarop Amerika momenteel de wereld regeert met de Amerikaanse dollar.

Geen enkel land dat een significante rol speelt op het geopolitieke wereldtoneel zal om deze reden vrijwillig voor een harde geldstandaard kiezen.

Ook schuldenberg houdt bitcoin-standaard tegen

VIDEO:

Een plotseling overgang naar een bitcoin-standaard zou de defensie van een land niet alleen verzwakken, maar waarschijnlijk ook het complete financiële systeem doen instorten. De wereldeconomie zit dusdanig vol met schulden, dat het onmogelijk is om de boel draaiende te houden zonder verdere schuldcreatie.

De rente die we over de schulden moeten betalen moet ergens vandaan komen. Met de plotseling overgang naar een harde geldstandaard zouden er dingen gebeuren waar niemand vrolijk van wordt. Waarschijnlijk zou dan de complete wereldeconomie stilvallen en daar wordt niemand vrolijk van.

Ik ben een enorme voorstander van Bitcoin, maar ik hoop dat de overgang naar een harde geldstandaard geleidelijk blijft verlopen; zoals we dat de afgelopen jaren eigenlijk zien. Stukje bij beetje moet de samenleving overstappen op hard geld, zodat de klap uiteindelijk niet te zwaar wordt als de daadwerkelijke overgang daar is.

🔔 Vandaag: €56 goud gratis Advertentie GoldRepublic

Gratis nieuwsbrief

VIDEO:

Meer van dit soort content? In mijn gratis nieuwsbrief genaamd De Geldpers schrijf ik regelmatig over bitcoin, de wereldeconomie, mijn beleggingen in aandelen, fysiek goud en nog veel meer op financieel gebied.

Sources


Article information

Author: Michael Alvarado

Last Updated: 1698105003

Views: 747

Rating: 4.7 / 5 (53 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Michael Alvarado

Birthday: 2006-08-17

Address: 3481 Boone Parkway, North Scott, GA 37168

Phone: +4350371163737964

Job: Article Writer

Hobby: Photography, Camping, Board Games, Role-Playing Games, Graphic Design, Metalworking, Playing Chess

Introduction: My name is Michael Alvarado, I am a Gifted, talented, brilliant, Open, vivid, valuable, resolved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.